Ljungtider på Dumme Mosse

“Fattigt folk brukar den ock i stället för Sänghalm, hwartil den äfwen är bättre, allenast man ej nyttjar den för grof; den är mera spänstig, och drager icke möss i sängarne.”
Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius

Calluna vulgaris. Ljung. Buskig och härdad. Växande på öppna vyer och i karga marker. Västgötsk som jag – eller ja, den är åtminstone landskapets blomma – men annars är vi nog inte så värst lika.

Hur som haver så fullkomligt dignade Dumme Mosse av yvig ljung när jag och Sven tog oss en tisdagstur framåt kvällningen.

Dumme Mosse

Kvällen innan hade vi kokat ihop en höstig köttfärssås som vi värmde på och packade ner i ryggsäcken. Kvällsmat på en mosse. Rätt fint en tisdag ändå. Särskilt när huvudet (och i viss mån sinnet) är tungt. Hjärnan behövde luftas. Benen behövde gå. Det är ju som bekant den bästa medicinen.

Träd på Dumme Mosse

Vattensamlingar på Dumme Mosse

Sven och jag har ännu ingen bil. Vi klarar oss bra på att hyra. Det kostar oss mindre. Både vad det gäller pengar och huvudbry.

I Jönköping går det alltid att få tag i en Sunfleet-bil och hyra den i allt från en timme och uppåt. Det nyttjar vi till allt från att åka till sortergården ett par gånger om året, till små utflykter i närområdet. Är det dessutom en el-bil känns det ännu bättre, men den verkar ha försvunnit från vårt närmsta upphämtningsställe. Hoppas den återkommer.

Det går ju att ta sig till mossen med buss. Men då får man traska från flygplatsen, vilket blir ett par kilometer extra på en rätt trist väg. Och bussarna går inte särskilt frekvent.

Det finns ju inte sjuttioelva leder på mossen. Närmare bestämt så finns det en (5,1 km). Men ibland är det välbekanta skönt. Jag kände mig dessutom lite vinglig i skallen och fötterna, så jag hade fullt sjå med att inte trampa ner i mossen när vi gick spångarna fram.

Björk på Dumme Mosse
Spångar på Dumme Mosse
Sven
Köttfärssås

Höstig köttfärssås med linser

4 portioner

  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 175 g ajvar relish
  • 1 paket kokta gröna linser (ca 250 g)
  • Salt & peppar

Finhacka gul lök och vitlök. Skala och grovriv morötter och palsternacka.

Bryn färsen i smör i en panna. Salta och peppra. När den har fått färg tillsätter du löken och de rivna rotsakerna. Fräs på ett par minuter.

Tillsätt créme fraiche, vatten och ajvar relish. Låt småputtra 10-15 minuter.

Skölj av linserna och tillsätt i pannan. Låt det puttra ett par minuter till. Sen är det klart att servera. Vi äter med zoodles. Men det går lika fint med pasta, ris eller varför inte bulgur.

Ljung
Spångar på Dumme Mosse
Lingon
Lingon
Spångar på Dumme Mosse

Det är alltid så fascinerande att se hur mycket ett landskap kan förändras från en månad till en annan. Snart går det grönlila över till lysande gult. Och innan man hunnit blinka är det vitt.

Men nu var det alltså mörkt grönt och vackert lila. Så passa på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *