Rönnbären lyste röda och gräset var blött och tjockt som päls när vi kom upp till Sommarbo igår. Gräsklipparen hade kört fast i en sänka. Svampar hade ploppat upp över hela gräsmattan i frånvaro från detta rovdjur till maskin.

Sven och jag hoppade i sjön. Den såg orörd och ensam ut. Som om ingen hade doppat sig på ett bra tag. Småbåtar puttrade dock en bit bort. Det är kräftfiskartider. Burarna skulle i inför natten.

Sen tände vi den första brasan på väldigt länge. Det var ändå lite fruset och kurigt. Och så drabbades jag av en stund av stirr. Jag stirrade in i glöden och tänkte på nio saker jag längtar efter i höst.

  1. Store Mosse. Det har vi pratat om ett tag men annat har kommit före. Jag tänker en heldag med chili con carne i matburkarna, varm choklad i termosen (kanske en bulle också) och sen Kävsjön runt. Det får gärna var gråmulet och lite disigt. Det är tjusigt myrväder.
  2. Höstbad. Jag vill inte att badsäsongen ska vara slut än. Jag vill bryta vattenytan många gånger till. Det är friskt och renande. Så några höstbad (med tillhörande bastuhäng) i Sommarbo, men också efter morgonpromenaden innan jobbet, lovar jag mig själv. Och ser fram emot.
  3. Romsäsong. Kvällar på balkongen. Invirad i en filt. Med tända ljus, ett par bitar mörk choklad samt några centiliter rom. Och så skymningen. Och en bok. Min absoluta favoritrom är Ron Zacapa. Kan även få följa med i en plunta ut på tur när det vankas brasa och spökhistorier.
  4. Grytor. Mustiga grejer som lätt kan tas med och ätas ute. Går ju förbereda kvällen innan (ja, eller tidigare än så). Vill ha fler veggo-recept men annars lär det dimpa in älg och rådjur från pappa eller lillebror. Om det blir någon jaktlycka det vill säga…
  5. Koka kaffe över öppen eld. För ett par år sedan köpte jag en kaffepanna. Men den har blivit liggande. Nu så! I höst ska det bli kokkaffe av. Säkert en konst, men det får väl ta den tid det tar att behärska.
  6. Arbetsdag i Sommarbo. Det brukar bli den sista gemensamma stughelgen för året. Jag ser fram emot detta. Det rensas och görs i ordning inför kallare tider. Mycket utetid och därefter ett glas rött när allt är klart. Kanske blir det kräftor också!
  7. Äpplen, blåbär och kantareller. Tre godsaker som min mage håller av extra mycket under hösten. Äpplepaj, blåbärstopping på yoghurt och kantarellomelette med getost. Snart är det äppelfest på Rudenstam och torget dignar av bär och svamp. Bra för mig som har dåligt tålamod till att plocka själv. Vår granne i stugan har dock flyttat och han hade tjing på ett svampställe direkt bakom oss. Det betyder ju att jag nu kan ta över. För tio meter är ju inte långt att gå. Idag hittade jag dock bara en ynka kantarell. Den fick vara kvar.
  8. Att stubba. I boken Sova ute skriver Markus Borgeby om att stubba. Att sitta på en stubbe en bra stund. Kort och gott. Det ska jag unna mig oftare. Att stanna upp på promenader, ta en kvart (eller mer) och stubba. Tänka. Eller inte tänka alls.
  9. Återerövring. Sist men inte minst. Kanske egentligen mest. Ja, kanske är detta den enda punkten som spelar roll. Att jag ska återerövra hösten. För ett nästan exakt år sedan hamnade jag i en depression. Den låg som en våt filt över mig ända fram till senvintern. Hösten försvann i gråt och sömn. Nu mår jag bättre. Jag ser fram emot en höst. Och jag ska återerövra!
Fötter och svamp

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *