Utflykt med vänner. En bra start på det nya året efter flera dagar av hemmamys och långsamt skruttande i tvåsamhet. Himlen var isande blå och temperaturen låg nära nollan och svajade när vi vaknade. Det bådade gott. Det visade på sol. På ljus. På det där som behövs just nu.

Morgon
Kaffe

Vi packade in oss i bilar och for nedåt Småland, mot Store Mosse. E4an låg rak och tom. Asfalten var hal och jäklig. På radion puttrade Melodikrysset med Anders Eldeman.

Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Beteckningen myrhav är ingen överdrift – det är imponerande vidder, som för tankarna till fjällvärlden.

Sverigesnationalparker.se

Jag pekade ut Store Mosse på kartan redan i sensomras (eller säkert tidigare än så) men veckorna har gått och nu var vi alltså redan inne på ett nytt år. Sent omsider alltså.

Tallar

Vi beslutade oss för att utgå från Naturum och ta en kort runda eftersom en av oss blott var fyra år. Korta ben och mindre ork. Kävsjön runt (13 km) får vänta till våren och en tu man hand-tur med Sven. Då är det säkert ännu mer fågelliv i sjön. Det blev den lilla leden som endast fått namnet Kävsjön.

Ut på tur aldrig sur
Azalea

Humöret var på topp och vinden stark. Små kinder blev snabbt röda. Och andras fötter blev strax blöta. Det var mycket vatten i området. Surt och pöligt.

En pappa och en son med hund såg på när vi äventyrade oss över en väg som stod i vatten. De skakade på huvudet och vände om. Äsch, lite vatten mellan tårna och lera på skorna (eller bajs som Azalea viskade om där uppe på axlarna) går väl an när solen skiner.

Hästar på bete
Häst på bete
Store Mosse
Store Mosse
Store Mosse
Kävsjön
Sanna och Sanna

Energin rann ut och vi slog oss ner bortanför ett fågeltorn. På murkna stammar. Ovan är min namne. Sanna. Jag tycker så mycket om henne.

Matsäck

Jag hade rott ihop en redig svennebananchiliconcarne dagen innan. Skönt med lite varmt i magen. Smakar dessutom barndom.

Chili con carne (4 port)

  • 500 gram nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk sambal oelek
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås
  • Salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Bryn i smör i en gryta. Tillsätt nötfärsen och låt brynas med löken tills att den är genomstekt. Salat och peppra något under tiden.

Tillsätt paprikapulver och sambal oelek. Rör om på medelvärme någon minut. Rör i tomatpurén och rör om någon minut till.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt småputtra i 30 min. Det går givetvis med kortare tid men smakerna sätter sig dåligt.

Tillsätt slutligen de vita bönorna och smaka av med salt och peppar. Låt gärna puttra minst fem minuter till.

Servera med ris. Eller med tacochips, libanbröd eller vitkålssallad. Eller allt. Eller som oss – bart.

Naturum - Store Mosse
Naturum - Store Mosse
Naturum - Store Mosse
Naturum - Store Mosse
Naturum - Store Mosse

När vi kom tillbaka till Naturum tog vi kaffe och en tur där inne. Otroligt mysigt, både för stora och små. Med mycket att titta på och leka med. Och med en hejdundrande utsikt över sjön.

Något vi missade nu när jag tänker på det är kungsörnen. Om den nu var där just då. Det förtäljer inte historien. Men:

Vintern är tyst och ödslig på Store mosse. Utfodringen av kungs- och havsörn pågår från november till och med mars månad. En stund i örngömslet kan vara givande. 

sverigesnationalparker.se

Store Mosse – vi kommer tillbaka!

Kävsjön

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *