Jag vaknade upp med öppet fönster. Klar augustiluft i rummet. En rullgardin som då och då slog i vinden. På min högra sida (alltid min högra, i vilken säng vi än är) en sovande Sven, någonstans under ett tungt täcke i det gryningsljuset. Klockan var strax innan sex.

Någon gick på grusgången där nere. Jag klev upp och kikade ut genom en springa. Uteplatsen var öde. Dimman flöt fram över backarna bortanför gårdsplanen. Jag kröp ner igen. Låg där och vaknade. Klockan kvart i åtta doftade det nybakt bröd.

Talldungens fönster
Talldungens utsikt
Talldungens matsal

Ju mindre planerat och ju enklare dagar, desto lyckligare just nu. Men jag är ändå glad att vi planerade en helg på Talldungen i Brösarp. Lite planeringen gav stor utdelning. Jag tänkte dela bitar av det med dig.

Det var inte som en vanlig hotellvistelse. Det var istället som att bli inbjuden i någons hem och direkt känna sig hemmastadd. Välkomnande utan krusiduller. Varmt och trevligt.

Jag äter frukost
Talldungens frukost

Vi började med det där nybakat brödet på morgonen. För vem kunde motstå. Bröd och kaffe. Och granola med fet yoghurt och toppat med äpple, vinbär och björnbär. Och äpplejuice och ägg. Ett hej till en annan gäst. Och sen ett bröd till bara för att det var så gott. Och så lite mer kaffe.

Vi firade faktiskt något särskilt den här helgen. Det var därför vi hade planerat lite och slutligen hamnat på Österlen. Vi firade 16 år tillsammans. Och om man räknade på det så adderade det ihop till halva livet. Halva livet utan Sven, halva med honom. Man får väl säga att den senare halvan vinner. Livet är bäst med honom.

Sven på Talldungen
Talldungens matsal

Efter frukost fick vi matsäck att packa med oss i ryggsäcken. Ingen bra helg utan en promenad. Vi siktade på norra Brösarps backar och Glimmebodaleden (se leder i Brösarp). Vi tog bilen till Glimmebodagården och traskade sedan leden motsols upp för backar, ner för backar och in i skog som slöt sig som ett tag ovanför våra huvuden.

Brösarps backar
Brösarps backar

Det var knappt en kotte utmed leden denna lördag. Förutom en och annan häst. Och en och annan med hund. Och så tordyvlar. Och kor.

Det kändes som att naturen hade hämtat sig någorlunda efter sommarens torka. Att den fått tillbaka lite färg. Lite grönska innan allt blir gult igen om några veckor.

Lövverk
Tordyvel
Ormbunke
Skog
Brösarps backar
Björnbär
Kossor på Brösarp
Jag fikar på Brösarps backar

Värmen steg. Svetten bröt fram under luggen. Skorna kändes trånga. I bilen fanns en väska med badkläder och handdukar. Utfall att.

Så vi gjorde slag i saken och for mot Haväng. Klev ut på strandbackarna och skådade det stora blå. Stranden var gles på folk. Vinden fläktade gott. Och vattnet bet bara lite i tårna.

Sven på Haväng
Jag på Haväng
Sven badar vid Haväng
Kolsvart lakrits
Haväng
Haväng

Efter luren på eftermiddagen vaknade vi, svidade om och tog oss ner på innergården. Beställde Gin & Tonic. Blev hungrigare och åt sen middag. Så god, så god. Båda kvällarna.

Sen satt vi ute i kvällen tills ögonen gick igen (vilket var tidigare än du tror). Läste. Pratade. Drack kaffe med filtar virade om oss. Hälften av lamporna som hängde över våra huvuden hade slutat lysa för denna säsong. Det blev kyligt. Men det gjorde inget.

Talldungen
I trädgården på Talldungen
Talldungen
I trädgården på Talldungen
I trädgården på Talldungen
I trädgården på Talldungen

Ja, och tack Talldungen! Vi kommer tillbaka. Helt klart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *