Biosfärleden i Uppgränna (4,8 km) var väl ingen höjdare direkt. Hur vackra vyerna än är ned mot de gulgröna åkrarna och den vidsträckta Vättern, så är landsvägen inget avslappnat promenadstråk. Har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Snabba bilar och husbilsschabrak som kör om stup i minuten.

Men vi gick leden för att ta oss till och från Giräbäckens naturreservat. Det var däremot en höjdare.

Sven i Girabäcken

När luggen hade lagt sig efter landsvägens svischande steg jag och Sven ned under ett grönt tak. Bland skuggor och solpölar. Prassel och kvitter. Ormbunkar, klöver och starkt doftande ramslök. Vi gick bredvid bäcken som nästan helt hade torkat ut i försommarsolen. Skogssniglar kröp långsamt och knotten höll sig nära den fuktiga marken.

Girabäckens lummighet
Jag i Girabäcken
Girabäcken
Ormbunke och smultronblomma
Girabäckens lummighet
Girabäckens lummighet
Girabäckens lummighet
Girabäckens lummighet
Girabäcken
Girabäcken
Girabäcken

Det finns en parkering vid Girabäcken. Den är dock dumt placerad mitt i allt kan man säga. Så det finns en liten stig uppåt, och en nedåt genom reservatet. Så det blir ingen runda (därav att vi gick biosfärleden där Girabäcken är en liten del). Men, men. Allt kan ju inte vara perfekt uttänkt alltid.

Snart öppnade grönskan upp sig ut mot det blå. En smal och kort stenstrand där kalla vågor skvätte upp. En annan dag hade jag tagit ett dopp. Men inte denna.

Girabäcken
Girabäcken
Girabäckens strand
Girabäckens strand
Girabäckens strand
Uppgrenna naturhus

På vägen mot bilen traskade vi förbi Uppgrenna naturhus. En kaffetår och något sött var tanken, men jag hade missat de viktiga pengarna. Snopna fick vi gå vidare utmed den förrädiska landsvägen. Och vi drömde om kaffe och förundrades över vallmon i dikena.

Vallmo

2 kommentarer

 1. Dessi 14 juli, 2020 at 21:24

  Vilket underbart bloggnamn du har! 😀 Och fantastiska bilder!

  Svara
  1. sannalund 26 juli, 2020 at 15:58

   Tack! Och tack!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *