Det är faktiskt snart ett år sedan som snön föll under natten och vi vaknade upp till ett hejdundrande vinterlandskap. Det var på tiden, för december hade varit väldigt sparsmakat vitt och grått. Precis som när jag skriver det här.

Vi hade suttit inne och myst med böcker och spel under mellandagarna. Inte fy skam, men jag tror att både Sven och jag längtade efter det vita ljuset och torrare, kallare luft i lungorna.

Och det kom alltså ett vitt täcke, om än för någon ynklig vecka vill jag minnas. Vi kokade oss en sats tomatsoppa i all sin enkelhet och godhet, bredde ostknäcke med mycket smör och laddade termosen med svart värme.

Sen drog vi på oss mössor och (tunna) vantar innan vi knatade ut till den timhyrda bilen. GPS:en var inställd på Komosse, ett naturreservat som ligger mellan Jönköping och Ulricehamn. Således lite Småland och lite Västergötland. Det var en ny plats att upptäcka. Ett litet vardagsäventyr.

“Mossen är stor och ödslig och beskrevs av en botanist i slutet av 1800-talet som ‘en gigantisk vidrig polyp’.”
SVT Nyheter

Sanna Lund på Komosse

På den stora mossen går en 5 km lång led vid namn Björnöleden, mestadels bestående av spångar som letar sig ut på vidden. Dagen till ära syntes brädorna knappt under snötäcket, så vi fick känna (och kämpa) oss fram i maklig takt av pulsande.

Solen badade över marken och det var så kallt att näshåren frös. En perfekt vandringsdag.

Sven Dahlstrand

Komosse

Tomatsoppa

Enkel tomatsoppa (4 port)

  • 2 burkar konserverade körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 dl vatten
  • 1-2 dl grädde
  • Torkad basilika eller oregano
  • Salt och peppar

Finhacka den gula och vita löken. Häll i en slatt olivolja i en kastrull och fräs på medelhög värme i ett par minuter. Låt löken mjukna och bli gyllene utan att brännas.

Tillsätt de konserverade körsbärstomaterna, grönsaksbuljongtärningarna och vattnet. Låt småputtra i 10 minuter.

Ta av från värmen och mixa. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädde. Jag gillar mer grädde och brukar ta 2 dl, medan Sven är mer av en 1 dl:are. Hur som haver rundar det av smaken bra, så en skvätt är att rekommendera.

Krydda med lite torkad basilika eller oregano samt salt och peppar. Låt koka ihop under 5 minuter. Ät direkt eller packa ner i vandringsryggsäcken.

Ps. Riven mozzarella är gott att ha i botten av skålen innan du häller i soppan.

Sanna Lund på Komosse

Att stanna och äta mitt ute på en upphöjd ö var välkommet men svinkallt. Här fanns en rastplats med vindskydd och eldstad. En brasa hade suttit fint, men vi hade varken ved eller elddon med oss. Tur att man kan kramas, eller hoppa sig varm. Kaffet fick faktiskt vänta till vi kom tillbaka till bilen…

Sanna och Sven på Komosse

Med stelfrusna fingrar packade vi ner matpryttlar och pinaler, för att balansera oss tillbaka mot granskogen och parkeringen. En tur jag gärna gör igen – såväl mitt i blanka vintern som under vår eller sommar.

Komosse

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *